3 Μαρτίου 2008

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου

Έτσι ονομάζονταν κατά την αρχαιότητα τα πιο σημαντικά και πιο ονομαστά καλλιτεχνικά δημιουργήματα. Αυτά ήταν:
1. Ο κολοσσός της Ρόδου
2. Ο ναός της Άρτεμης στην Έφεσο
3. Το άγαλμα του Ολύμπιου Δία
4. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου
5. Ο φάρος της Αλεξάνδρειας
6. Το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
7. Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας



ο κολοσσός της Ρόδου
άγαλμα με τεράστιες διαστάσεις, στημένο στο λιμάνι της Ρόδου με το ένα πόδι στη μια προκυμαία και το άλλο στην άλλη. Κάτω από τα σκέλη του κολοσσού περνούσαν τα πλοία.






ο ναός της Άρτεμης στην Έφεσο
η λατρεία της θέας ήταν πολύ διαδεδομένη στην κυρίως Ελλάδα, στις αποικίες της Ιταλίας και της Μικρας Ασίας. Ο αξιολογότερος από τους ναούς της ήταν ο ναός της Εφέσου Αρτέμιδος, ο οποίος χτιστικά στην Έφεσο της Μικρας Ασίας που θεωρήθηκε σαν ένα από τα αφτί θαύματα του αρχαίου κόσμου.

το άγαλμα του ολύμπιου Δία
η προσωνυμία ολύμπιος οφείλεται στο ιερό βουνό Όλυμπος, που ήταν η κατοικία των θεών της αρχαίας Ελλάδας. Το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία που υπήρχε στο ναό, φιλοτεχνήθηκε από τον Φειδία τον 5ο αιώνα π.Χ. το 426 μ.Χ. ο Θεοδόσιος ο Β’ διέταξε να καταστραφούν οι ειδωλολατρικοί ναοί και τα αγάλματα, μεταξύ αυτών και ο μεγαλοπρεπής ναός του Δία αλλά και το άγαλμα του θεού, που βρισκόταν στο εσωτερικό του.

οι πυραμίδες της Αιγύπτου
οι πυραμίδες χτισθήκαν για να παραλάβουν στο εσωτερικό τους τάφους των Φαραώ και να τους προστατεύουν από τους τυμβωρύχους. Οι τρεις σπουδαιότερες ορθώνονται στην περιοχή της Γκίζας, στην Κάτω Αίγυπτο και κατασκευάστηκαν κατά διαταγή των Φαραώ Χέοπα, Χεφρήνου και Μυκερίνου. Από την αρχαιότητα ήδη, η πυραμίδα του Χέοπα θεωρούταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, για να χτισθεί χρειάστηκαν 30 χρόνια και 10.000 σκλάβοι, οι οποίοι ανανεώνονταν κάθε 3 μήνες. Πρόκειται για κτίσμα κτισμένο εξολοκλήρου από πέτρα, που φτάνει σε ύψος τα 148 μ. και έχει τετράγωνη βάση, με μήκος πλευράς 233 μ. συνολικά ζυγίζει 6.000.000 τόνους και αποτελείται από 2.300.000 πέτρινα αγκωνάρια, από τα οποία κανένα δεν έχει μήκος μικρότερο από 3 μ. εκτός από τις στοές που οδηγούν στους νεκρικούς θαλάμους, υπάρχουν και άλλες στοές για να παραπλανούν τους ιερόσυλους τυμβωρύχους. Το γιγάντιο αυτό έργο αντιστάθηκε στη φθορά 45 αιώνων, όχι όμως κα στην ανθρωπινή λεηλασία.

ο φάρος της Αλεξάνδρειας
υπήρξε αριστούργημα της αλεξανδρινής αρχιτεκτονικής, κτισμένος στο βορειοανατολικό άκρο του μικρού νησιού Φάρος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απ’ όπου πήρε το όνομα του. Ήταν πολυώροφος, με ύψος περίπου 150 μ. και έφερε στη κορυφή του ένα τεράστιο άγαλμα του θεού Ποσειδώνα, που με το δεξί του χέρι έδειχνε το πέλαγος και με το αριστερό του κρατούσε την τρίαινα.


το μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
η Αλικαρνασσός ήταν αποικία που ιδρύσαν οι Δωριείς στην Καρία της Μικρας Ασίας, και η οποία αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο ιστορίας και πολιτισμού στα μικρασιατικά παράλια. Κατά τους περσικούς πολέμους η βασίλισσα της πόλης Αρτεμισία συμμάχησε με τον Ξέρξη και εκστράτευσε μαζί του εναντίον της Ελλάδας. Το όνομα της έμεινε γνωστό μαζί με το μαυσωλείο που ίδρυσε με τον αδελφό της.

οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
στο σημερινό Ιράκ, κοντά στη Βαγδάτη απλώνονταν κατά την αρχαιότητα η Βαβυλώνα, κτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας δίκαια θεωρούνταν στην αρχαιότητα ένα από τα 7 θαύματα . υψώνονταν σε διαδοχικά επίπεδα, κάθε επίπεδο αποτελούσε ένα πλάτωμα στηριγμένο σε στύλους και αψίδες από πέτρα και τούβλο σμαλτωμένο. Τα κεφαλόσκαλα ήταν προσεκτικά σκεπασμένα με ένα παχύ στρώμα γης. Εκεί πάνω φύτρωνε μια πλούσια και ποικίλη βλάστηση όπως οπωροφόρα δέντρα, φοίνικες, θάμνοι, λουλούδια σε παρτέρια. Το νερό ανέβαινε ως την υψηλότερη βαθμίδα και από εκεί έπεφτε σε διαδοχικούς καταρράκτες, χαρίζοντας δροσιά στα φυτά και εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη τους μέσα στον παραμυθένιο αυτό κήπο.

Followers